Baltscheffsky tror inte på kyla

Den globala uppvärmningen har ingalunda avstannat, om ni nu trodde det. Det räcker, enligt Susanna Baltscheffsky, med att fråga en australiensare. Där råder nämligen just nu exceptionell värmebölja. Och framåt juli-augusti, när australiensarna fryser som 17 (fast det berättar inte SvD om, för det stör klimatbilden), kommer vi att få se rapporter om värmeböljor i Spanien och Grekland. Allt för att upprätthålla bilden om att trenden går åt betydligt varmare temperaturer.
Dessutom är ju världshaven i fara. ”Om inte utsläppen av koldioxid minskar kan ishaven inom 40 år vara så försurade att dess koraller riskerar att lösas upp och att ishavsarter med skal utrotas”, kan vi läsa i ett pressmeddelande från Göteborgs universitet.
Därför undertecknade igår 155 forskare från 26 länder en gemensam deklaration för att få världens regeringar att agera. Deklarationen har fått namnet Monaco-deklarationen efter den gode prins Albert II.  Sverige representeras av forskare från just Göteborgs universitet.
Lite lustigt att alla deklarationer ska ha namn efter geografiska ställen. Köpenhamn har Copenhagen Consensus, Stockholm har Stockholmsinitiativet, Uppsala har sitt initiativ, Kyoto har ett protokoll, Oregon har en ”petition” och Manhattan har en deklaration. Och så vidare. Snart blir det ont om ställen som inte representerar någon överenskommelse eller samhörighet. Som tur är bor jag i Ramlösa, vars namn borde vara skyddat. 😉

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Det er jubara att läsa genom Henrik Svensmark’s bok ”The Chillng Stars” så vet man att södra halvklotet, dvs Antarktis inkl Autralien, beter seg motsatt enn norra halvklotet. Den vita landytan reflekterar mera under blå himmel enn när molntäcket ligger massivt. Iom at vi har extremt låg solaktivitet JUST NU, så ligger molntäcket på. Nettoeffekten på södra halvklotet er att det värms medan vi i norr kyls. 
  Så var det med den saken..
  När det gäller glaciärer så ligger dom sådär 50 år efter temperaturkurvan Iom at max var 1998 så kommer dom fortfarande att krympa et par tiår till
  Havströmmerna i form av the Pacific Decadal Oscillation och the Atlantic Multidecadal Oscillation har dock börjat kyla ner världshaven. 
  CO2 och AGW er inte mer enn va som rymms i mätbruset. Dessutan finns et antal grundläggande obesvationer som i summa gör AGW komplett osannolikt : 5 års livslängd för C-molekler i atmosfären, CO2 laggar EFTER tempkurvan etc etc
  Ska det vara så svårt ? Vi har nu 20 år kvar til ett nytt Maunder.
  Var god få bort dom her obildbara på kommandohöjderna så att vi kan komma igång att bygga lägerbålen inför den nya lilla istiden…..
  http://www.torium.se/Ebook2030.htm 

 2. Morgan

  Så här är det, alarmisterna tar chansen när de får den, men detta är väder inte klimat, har SB kommentarat att det nyligen snöade i Förenade Arabemiraten, knappast, att det snöade i december i New Orleans, knappast, men att det är värmebölja i Australien (dessutom är det ju tydligen inte värmerekord), det kommer upp. Man blir så trött… Temp på Jorden har sjunkit 3 år i rad (Hadley)!

 3. Kul Maggie,
  Idre borde göra etteget uttalande, eftersom vi kommer att få mest snö och överleva längst av alla skidorter i Sverige om det blir som de värsta klimatalarmisterna tjatar om.. 😉
  För övrigt kan jag på nära håll se en del paralleller till den fight som börjat uppstå mellan förespråkare för en ny och bättre kärnkraft. Den ena visionen efter den andra ska bidra till att utveckla Idreområdet i en rasande fart, men det saknas riskvilligt kapital. Samtliga visionärer vill ha kommunens, länsstyrelsens och regeringens stöd för att kunna locka finansiärer. Det liknar Torium-problemet väldigt mycket.. 😉

 4. Steve

  Lustigt nog läste jag aldrig i hemmabladen om hur holländarna skrinnade på kanalerna i år. Måste ha varit ett rent förbiseende.  Men New York Times har det.  ”A Rare Deep Freeze Warms the Dutch Soul”, 15/1.  ’För första gången på 12 år har kanalerna frusit till, vilket fått holländarna att fyllas av förvirrad upprymdhet. Hundratusentals åkare med äppelröda kinder av kylan gav sig ut på isen, och sjukhusen fick ta hand om dussintals frakturer.  Självaste försvarsministern föll och bröt handleden. Ministeriet lät meddela att landets försvar förblev i goda händer, trots att en av dem var gipsad.’  Vacker bild, och mer att läsa här:
  http://www.nytimes.com/2009/01/16/world/europe/16skaters.html

 5. Hin Håle

  Steve: Påminner mej om min ungdoms konsthistoria. Bruegels jägare i snön med ett snötäckt och igenfruset Holland. 1500-talet. 
  http://www.fineartscreensavers.com/great/full/Hunters_in_the_Snow_(Bruegel).jpg

 6. Gunnar Littmarck

  uffeb
  TMSR behöver inte statligt kapitalstöd.
  Det ända som behövs är att politiker ändrar lagar och regler.
  Tillåt TMSR om det klarar högsta tänkbara säkerhetskrav.
  Tillåt TMSR att då det destruerar dagens avfall, få disponera de medel som avsätts till ”slutförvar” av fullgott kärnbränsle.
  Dessa lag och regeländringar kostar inget, men skulle i ett nafs göra Sverige till ett ledande land på TMSR teknik.
  Vad allt kokar ner till är INFORMATION

  Hur i helsike ska vi sprida kunskap, då inte ens riksdagsledamöter orkar höra föreläsningen från google tech talk?
  Jag tänker provocera fram kunskapsinhämtning, så som Janne på KTH nu i lönn pluggar på, så han inte blir ertappad med skägget i brevlådan så många gånger till.
  Jag tycker däremot att ledande reaktorfysiker med kunskap om TMSR borde våga träda fram och debattera.
  Ni kan ju vara anonyma och starta på The Climate Scam.

 7. Hin Håle och Steve,
  Vädret och det lokala klimatet i olika delar av världen varierar nog mycket mer än det ”Globala”.
  Det är inte på grund av brist på is som holländarna länge dominerade inom idrotten hastighetsåkning på skridsko.
  Jag anser att de senaste decenniernas försök att spå framtida klimat genom att mäta lokala temperaturer är fullständigt nonsens.  Lika korkat som att prata om ett ”Globalt väder”.
  OK att man vill bli av med användningen av kol och olja, men nuvarande knep för att påverka utveckling av alternativen är bedrövligt dåliga och oerhört kostsamma.
  Om det dessutom är ett sätt att försöka skydda oss i västvärlden för konkurrensen från  Kina och Indien så är det omoraliskt.

 8. Gunnar,
  Har du skrivit ett lätt begripligt och kort mail till Göran Hägglund och Maud Olofsson? I annat fall kan jag göra det. Jag kan nog förklara på en för dom lämplig nivå utan att komma med pekpinnar så att taggarna reser sig… 🙂
  Men först måste jag förstå vad det är för ”inre stridigheter” som pågår bland er som förespråkar TMSR och anna fjärde generationens kärnkraft.
  Om inte ni är sams om vad som bör ersätta dagens kärnkraft så är det omöjligt att påverka en politiker i någon riktning. Dom aktar sig mycket noga för att sticka ut hakan i ett diskutabelt ämne.  Speciellt när det gäller kärnkraft!
  Prata ihop er först så ska jag göra allt för att lobba.

 9. Toprunner

  Gunnar L:
  ”Jag tänker provocera fram kunskapsinhämtning, så som Janne på KTH nu i lönn pluggar på, så han inte blir ertappad med skägget i brevlådan så många gånger till”
  Haha,,, jag är säker på att du har rätt. När man läser hans svar så skiner det igenom en hel del. Jag pluggar själv på ämnet… mycket intressant.
  Det här är säkert ett bra ställe att börja leda debatten rätt…. man har sett denna blog dyka upp på de mest osannolika ställen.

 10. Gunnar Littmarck

  Toprunner
  Du har avslöjat en av mina metoder…
  Det brukar fungera om man bara inte är rädd att bli fullständigt tillintetgjord offentlig..
  Hit me, hit me   …thank you…
  Ofta ett snabbt sätt att vinna kunskap och information…

 11. Gunnar Littmarck

  uffeb vänta tills vi kan precisera.
  Då jag fattar allt och har lyckats skriva en populärvetenskaplig funktionsbeskrivning på min blogg, med fördjupningshänvisning, har vi så bra på fötterna att det är dax för dina brev.
  Börjar vi med brev för tidigt, riskerar vi att förlora förtroende, då någon av alla som förlorar på denna teknik, allt från slutförvarsbolag till subventionerade energisystem, lyckas finna någon svaghet.

 12. Iven

  Handlar den här tråden om TMSR eller eventuella synpunkter på Susanne Baltscheffskys väderrapport från sommarvarma Södern i Australien, som hon tydligen uppfattar som lämplig inlaga till klimatdebatten?
  När det gäller SB, så kommer man osökt att tänka på Havamal # 26: Ovis man tror sig allt veta… Det gäller nog ovis kvinna likaså. S.B.  har bestämt sig för AGW-doktrinen och kommer därför alltid att rada upp alla sorters argument för sin tro. Det är mänskligt, men har inte alltid med verkligheten att göra. Ibland gäller det väder, ibland klimatet, ibland vetenskap, ibland tro, aldrig gäller det eventuella tecken på tvivel eller skepsis.  Alltid gäller det att påvisa att det är AGW som är mänsklighetens allt överskuggande akuta problem. Hon är ju inte ensam i sin tro, men mera objektivitet i ämnet någon gång vore väl visare…

 13. István

  Gunnar mm
  Har väntat på denna disskusion i 30 års tid nu!
  Vi lever i dårarnas värld.
  ”Högriskavfall” – ”Säker slutförvaring i 100000 år”
  Vem fan kan förutse teknikutvecklingen bara 100 år framåt?
  Har alltid varit övertygad om att riskavfallet snart kommer att förvandlas till resurs!
  Misstänker att samma tanke ligger bakom tankeförbudet.
  Risken fanns ju att grundvallarna till den heliga kärnkraftomröstningen kan  rubbas.
  Skamfläck över Sveriges goda namn som vetenskapsnation!

 14. Gunnar L,
  Du fattade poängen. Som jag menade, och försökte uttrycka med andra ord, så behövs mer kött på benen innan man börjar få politiker och media intresserade.
  Men fram för allt behövs en större enighet bland alla företag, tekniker och forskare som har idéer om ny kärnkraftsteknik.
  Samstämmighet i en lagom stor grupp är bättre än oenighet mellan de två två eller tre som påstår att dom har den bästa lösningen. 🙂

 15. Steve

  National Review har träffat president Václav Klaus i Davos.  Klaus är författare till boken ”Blue Planet in Green Shackles” med underrubriken ’Vad är hotat – klimatet eller friheten?’.  Svaret är ’friheten’, sade Klaus.
  En journalist frågade:  ”Vilken frihet då?  Vilken frihet är det som hotas?”  Klaus pekade på henne och sade ”Din, min, [vänd mot forumets ledare] vår ordförandes.  Friheten för en tidskrift som National Review.”
  En annan journalist bröt in, med gäll, indignerad röst:  ”Påstår du att Al Gore skulle hota friheten?”  Klaus svarade:  ”Mer eller mindre.  Klimat-alarmismen hotar vår frihet, och Al Gore är en ledare där.”
  http://corner.nationalreview.com/post/?q=ZDE2MzNlNDJmYjlkMzY3NzkzM2NjZGNhOWNlNzU5Y2Y=

 16. ”Den globala uppvärmningen har ingalunda avstannat, om ni nu trodde det.”
  Vänta och se… – för själv håller jag på med att bunkra upp med varma vinterkläder och ull-saker till sängen mm.

 17. Labbibia

  Bal….Bl…….Bla bla bara cheffsky (käft) och ingen verkstad (inget vett)?!
  Det är verkligen tragiskt att en av Sveriges ledande dagstidningar hänger sig åt ren propaganda. Men  Bal….Bl…….Bla bla bara cheffsky borde läsa kommentarerna till sin artikel. Åtminstone ta sig en funderare på vad det är hon håller på med. Fundera lite på orden propaganda och fakta, och smaka på vilket ord av dem som smakar bra, och vilket av dem som smakar unken censur och diktatur.
  Än är det inte försent Susanna!    

 18. Christopher E

  Läste Baltcheffsky nu… vilket dravel. Ett värmerekord/köldrekord säger inget om AGW, men detta i Australien (inget rekord i verkligheten) gör det tydligen ändå när det passar henne. Stön.
  På måndag får vi dessutom SANNINGEN i SvD. Har uppvärmningen avstannat? Säkert på ett väldigt balanserat vis… (ironi). Susanna vet ju redan, uppvärmningen är snabbare än någonsin därför att Melbourne igår var nästan lika varmt där som det var 1939…
  Den tragikomiska upplysningen i artikeln är att länder som Australien har en ”klimatförändringsminister”. 🙂
  Folk i framtiden kommer att skratta ihjäl sig åt vår snurriga, galna tidsålder.

 19. Gunbo

  Christopher,
  Har det inte på denna blogg rapporterats ett otal gånger om snö och kyla runt om i världen som ett bevis på att AGW är en bluff? Susanna antyder ju själv att värmeböljan i Australien inte är  bevis för någonting.

 20. Labbibia

  Gunbo:
  Ja, självklart, det är ju vår (vi skeptiker) enda chans att ge igen med samma mynt. Men tyvärr så läser (ännu så länge) fler människor SVD än Maggies suveräna blogg.

 21. Labbibia

  Så Gunbo:
  Vore du inte glad om det inte blev någon katastrof? Med tanke på hur det ser ut temperaturmässigt just nu, så vore jag själv glad om det blev lite varmare. Var ute med hundarna för en stund sen, det bet ordentligt i kinderna. 8-9 grader kallt. Helt normalt, ungefär som det brukar vara i Januari. Men det är klart, det är nog bara lokala variationer?
  Det är säkert bara lokala variationer som gör att det var 30 grader kallt i Rumänien också. Inse att Co2 INTE har den effekt på temperaturen som IPCC påstår. Det blir ingen katastrof, inse det!

 22. Labbibia

  Gunbo:
  Som en sista replik, faktiskt inte till dig, men till Susanna Bla……En länk till en musikvideo, Australien, sent åttiotal.
  Men hade Global Warming verkligen satt igång på allvar då?
  http://se.youtube.com/watch?v=10BbpGKLXqk

 23. Fredrik P

  Hmm så de lyckades bara få tag på 155 stycken som var villiga att skriva under denhär gången?

 24. Labbibia

  Steam in 45 degrees….sjungs det i texten.
  Jaha, kunde det bli så varmt UTAN Global Warming?
  Susanna? En kommentar kanske?  Nehej, inte det?

 25. Gunbo

  Labbibia,
  Susanna antyder ju själv att värmeböljan i Australien inte är bevis för någonting.
  Dina kommentarer visar bara att du hamnar i panik när din övertygelse Det blir ingen katastrof utmanas. Ta det lugnt, vi har fortfarande möjlighet att undvika katastrofen.

 26. L

  Just det Gunbo, vi kan undvika katastrofer som vindkraftsparker och annan miljöförstöring om politikerna får klart för sig att koldioxid har marginell betydelse för klimatförändringar.

 27. Labbibia

  Gunbo:
  Med risk för att verka tjatig: Det är den selektiva rapporteringen av ”nyheter” som gör mig så fruktansvärt upprörd. ”Blaffan” skulle kanske skriva ett par rader om de gamla i London, som sitter och fryser i hjäl i sina lägenheter, eftersom de inte har råd att betala sina elräkningar?
  På Island har det, trots finanskrisen, samlats in pengar för att hjälpa de nödlidande i England.

 28. Anders L

  För läsare av denna blogg som är mer intresserade av fakta än fantasier så kommer här de senaste uppgifterna om utvecklingen för världens glaciärer.  Noterat: Av 442 studerade glaciärer världen över är det 26 stycken som avancerar, och 15 av dessa ligger på Nya Zeeland. Inte desto mindre har Nya Zeelands glaciärer förlorat 11% av sin volym under åren 1975-2005. Den globala uppvärmningens stora osthyvel skär varje år bort ytterligare en skiva. Summa summarum: åtminstone 90 % av världens glaciärer blir varje år tunnare och kortare.

 29. Anders L , angående ’fantasier’
  Är inte du den Anders L som återkommande brukar anklaga dem du argumentara mot för att mena ’att CO2 skulle upphöra vara en växthusgas vid en viss nivå, eller ett visst årtal?’ 🙂
  Angående glaciärerna är det inte konstigt man generellt har sett en minskning under den uppvärmning som skett sedan lilla istiden. Vidare brukar man uppskatta fördröjningen mellan glaciärer och temperatur till ca 60 år, dvs uppvärmningen fram till 40-talet räcker för att förklara vad vi ser idag.
  Sen hoppas jag innerligt att du inte tror att det i världen finns 442 glaciärer. (angående ’fantasier’)

 30. Christopher E

  Anders L:
  Vad är konstigt med glaciärer minskar sin utbredning något? Det gjorde de under förra värmeperioden för 1000 år sedan också. Däremellan växte de.
  Vem menar du fantiserar om att världens glaciärer i snitt växer under en värmeperiod?
  Menar du att detta är ett argument för AGW? Du skriver visserligen inte det, men jag skulle inte bli förvånad.
  Tack ändå för länken. Läs första kommentaren under inlägget. Det är så härligt att få sina fördomar visande sig vara sanning. Det är precis den sortens alarmist/dystopist som jag misstänker häckar på RealClimate….
  Äh, förresten, jag klipper in den här innan RealClimate tar bort kommentaren:
  ”It is inconceivable that nearly 8 billion large mammals, many of whom are driving automobiles which, while in motion, are producing CO2 at a rate 2000 times that of the driver do not have a profound effect on the health of planet earth. I believe that the Age of Technology will be the final Age for civilization as we know it. I agree with Martin Rees, President of the Royal Society, that the 21st will be Our Final Century and I do not believe there is anything that we can do about it.”
  🙂
  Det är kört, pojkar och flickor. Lika bra att ge upp. Undrar förresten vilka den extra miljarden stora däggdjur är, och vad de kör…?

 31. Björn

  Jag har vid flera tillfällen försökt påpeka det här med istidsvariationerna. Vi befinner oss någonstans i tiden mellan föregående istid med kilometertjock ismassa och en ny istidsperiod som kan vara 100 000 år. Om det är som IPCC påstår att vi är inne i en uppvärmningsprocess så är det väl inte så konstigt, för annars skulle inte landisen ha smält bort. När det vänder går vi obönhörligen mot ett kallare klimat och ny isbildning. Men att påstå att det är vi människor som höjer den globala temperaturen, är huvudlöst påstående.
  Den förra stora landismassan finns inte längre. På vilket sätt har den försvunnit, det är den stora intellektuella frågan.

 32. Iven

  I Kentucky har den globala uppvärmningen avstannat.
  Ska bli intressant att se om Susanna Baltscheffsky kommer att kommentera även de av snökaoset instängda Kentuckybornas uppfattning om klimatet på samma sätt som hon framhöll folkets eventuella uppfattning i Australiens högsommarväder.
  Men Kentuckybornas katastrofala aktuella situation har kanske inget vetenskapligt nyhetsvärde för en AGW-trogen global klimatkåsör?

 33. Peter Stilbs

  Baltscheffskan hade två helsidor med utdrag ur sin blogg i dagens SvD. Lika vilseledande som vanligt.
  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2405879.svd
  Trots att rubriken säger att ”hon reder ut begreppen”.

 34. Christopher E

  Iven: Baltcheffsky skulle aldrig nämna kyla, men jag förstår att din fråga var retorisk.
  Hennes Australien-artikel är ett riktigt lågvattenmärke, där jag tror att alla utom Gunbo förstår hur ledande den var att denna värmebölja är ett bevis på att uppvärmningen fortsätter. Om en Australier tycker att uppvärmningen fortsätter, så är det så, oavsett vad alla mätningar säger.
  Nämner Baltcheffsky att förra sommaren i Australien var den kalaste på 50 år… och vintern före den hade den mesta snömängden på 17 år (jo, de har snö i Australien)? Skulle inte tro det, media skriver selektivt om värme.

  Baltchefskys artikel i morse om att uppvärmningen fortsätter gav inte mycket. Samma meninglösa påståeende om de senaste åren är bland de varmaste på si och länge. 10 år utan värme betyder ingenting, sägs det. Ytterligare 10 utan värme, om det blir så, betyder ingenting heller, sägs det. Så nu vet vi det. 20 år utan uppvärmning betyder att uppvärmningen fortsätter. De enda 23 åren med uppvärmning som AGW-hypotesen bygger på före sekelskiftet är däremot ett overdersägligt bevis på AGW, tydligen.
  Varför ska vi ens mäta temperaturer när AGW-hypotesen är oberoende av dessa?

 35. Labbibia

  Christopher E. ”
  Varför ska vi ens mäta temperaturer när AGW-hypotesen är oberoende av dessa?”

  Jag tror att det är väldigt viktigt med fortsatt samlande av fakta mot AGW-teorin. Jag brukar slå mina tröga arbetskamrater i huvudet med fakta, fakta, och åter fakta varje gång Blaffan och hennes vapendragare är i gång i tidningarna.
  Som det här exempelvis…..Om urban heat islands.
  http://se.youtube.com/watch?v=LcsvaCPYgcI
  Jag har iallfall lyckats få hela gänget att inte ta för givet att det är sant, det tidningarna skriveer.

 36. Christopher E

  Labbibia:
  Min sista mening var naturligtvis ironisk, men det förstod du. Fakta är det enda som biter i längden på galenskapen.
  Riktig trevlig liten film, som piggade upp mig. Urban heat islands är sannolikt enda förklaringen till varför 1990-talet i temperaturkurvor går över värmeperioden på 1930-talet.

 37. Iven

  Labbibia.
  Tittade på ”urban heat island” och fick gamla misstankar bekräftade, iaf när det gäller USA. Borde väl vara samma förhållanden även globalt?  Har läst någonstans, att man kalibrerar mätinstrumenten med hänsyn till deras placering.
  Men i den här studien visar det sig ju att temperaturhöjningen har inte funnits i mätningar utanför städerna. Dessutom har väl många mätstationer flyttats och påverkats av omgivningen i varierande grad under tiden som gått.
  Hela resonemanget med en global temperaturtrend verkar på något sätt ologiskt och konstruerat. Det handlar väl mest om lokala variationer, som man försöker lägga ihop till en helhet…
  Ungefär som det gamla skämtet:  om man har ena foten i frysskåpet och den andra i en hink kokande vatten, då får man uppleva en behaglig snitt temperatur…  

 38. Labbibia

  Gunbo:
  Som en sista replik, faktiskt inte till dig, men till Susanna Bla……En länk till en musikvideo, Australien, sent åttiotal.
  Men hade Global Warming verkligen satt igång på allvar då?
  http://se.youtube.com/watch?v=10BbpGKLXqk